logo

Tri stalne muzejske zbirke

Prvi slovenski filmski zapis

V muzeju se boste seznanili s številnimi znanimi osebnostmi Ljutomera in okolice. Eden izmed najpomembnejših je bil prav gotovo Karol Grossmann, ki je leta 1905 posnel prvi slovenski film Odhod od maše.

Spoznajte Grossmannovo življenjsko pot, zbirko njegovih fotografij in prvih treh slovenskih filmov. Zbirka ponuja tudi ogled skulpture svetovno znanega režiserja Fritza Langa, ki je leta 1915 bival pri Grosmmannu.

Zgodovina Ljutomera in bližnje okolice

Zbirka vas bo popeljala skozi različna zgodovinska obdobja vse od prazgodovine, pa do danes. Spoznali boste pestro gospodarsko, kulturno, politično in družbeno življenje mesta in okolice od prve omembe Ljutomera kot trga v 13. stoletju naprej.

Seznanite se s čarovniškimi procesi in kužnimi boleznimi ter napadi Ogrov, Osmanov in krucev, ne tem območju. Spoznajte etnološki in kulinarični pridih Ljutomera ter številne zanimive zgodbe o samem mestu ter njihovih prebivalcih.

Taborsko gibanje na Slovenskem

Triletno obdobje taborskega gibanja je Slovence prvič celovito združilo v zahtevah po skupnem narodu, domovini, jeziku, šolstvu, zakonodaji in upravi ne glede na takratno pisano razseljenost po pokrajinah. Prvi korak je bil storjen leta 1868 ravno v Ljutomeru, kjer so Slovenci zedinjeno nastopili pod »milim nebom«.

Spoznajte potek 1. slovenskega tabora na Slovenskem, razloge zakaj je potekal v Ljutomeru in odkrijte, v katerih slovenskih pokrajinah je potekalo skupno 18 taborov.

Ponudba ljutomerske splošne muzejske zbirke

• vodenje po treh stalnih muzejskih zbirkah
• vodenje po stalni zbirki del največjega prleškega slikarja Ante Trstenjaka
• vodenje po aktualnih razstavah v Galeriji Ante Trstenjak Ljutomer
• vodenje po zgodovinski poti Ljutomera, ogled trgov, parkov in glavnih znamenitosti mesta Ljutomer

OE MUZEJ

OE MUZEJ

Informacije in kontakt

Splošna knjižnica Ljutomer, OE Muzej

Gregor Žižek, prof. zgodovine in sociologije

Naslov: Glavni trg 2, 9240 Ljutomer

E-pošta: muzej@lju.sik.si

Telefon: (02) 581 12 95

LOKACIJA

LOKACIJA

Odpiralni čas

PON – PET: 8:00 – 15:00*
SOB – NED: po dogovoru

*Po predhodni najavi je ogled muzeja možen tudi izven delovnika.

 

Lokacija

Muzej se nahaja v mestni hiši v Ljutomeru.