logo
notfound

Čebelarska razstava

V torek, 12. aprila 2022, ob 18. uri, bo v prostorih ljutomerskega muzeja potekala otvoritev razstave poslikanih panjskih končnic iz zbirke Rudolfa Galoba. Vzporedno bo še potekala otvoritev razstave ob 100-letnici ljutomerskega čebelarskega društva.

Rudolf Galob je na Koroškem pričel z zbiranjem »čevnic«, v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so čebelarji kranjiče začeli nadomeščati s sodobnimi AŽ panji. Zbirka obsega kar 130 izvirnih poslikanih panjskih končnic. Najstarejša je iz okoli leta 1820, večina končnic pa je iz druge polovice 19. stoletja. Dobro ohranjene in s pestro barvno paleto prikazujejo razne svetopisemske motive, svetnike in svetnice, različne posvetne motive. V muzeju bo na voljo za ogled več deset tovrstnih poslikanih panjskih končnic, katere je posodila soavtorica razstave in urednica ter lastnica zbirke ga. Saša Zrelec.

Čebelarsko društvo Ljutomer se je ustanovilo 14. decembra 1921. Takrat imenovana čebelarska podružnica je štela ob ustanovitvi 36 članov. Skozi desetletja se je društvo uspešno razvijalo in bilo dejavno na številnih področjih. Aktivnosti so zajemale številne prireditve, predavanja, izlete, zapise za javnost in razne promocije društva. O ljutomerskih čebelarjih in njihovem delu se je slišalo in bralo daleč naokoli. Razstava v muzeju predstavlja zgodovino društva in njihovo delo ter aktivnosti skozi stoletja. Na voljo za ogled so številni čebelarski predmeti, društvena priznanja in čebelarska literatura. Zraven tega je tudi izpostavljeno delovanje in pomen čebel za ljudi.

Vljudno vabljeni!

Pravice pridržane @2023 Splošna knjižnica Ljutomer. Izdelava & vzdrževanje: RAJKOM.SI