logo
notfound

Literarni klub III

3. srečanje literarnega kluba Med vrsticami in podobami v četrtek, 7. aprila 2022, od 14. 15 ure v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer

Najprej nam je višja knjižničarka Aleksandra Šoemen predstavila mladinske knjige s tematiko nasilja in drugačnosti: nasilje med vojnami, kot so Deček v črtasti pižami, zbirka Nekoč, Sedaj. Potem, Morilčeve solze, verska drugačnost, knjiga Sramota, tematika avtizma, disleksije, zasmehovanja v šoli in podobne tematike. O predstavljenih knjigah smo se pogovorili in povedali so svoje izkušnje, kako to učenci doživljajo na njihovih šolah. Dotaknili smo se vojne v Ukrajini in se pogovorili o nasilju nad otroci, doživljanjem travm in njihove izkušnje z učenci migranti na šolah. Učenci so povedali, da bi se o tematiki vojn lahko več pogovarjali v šolah in doma (z vidika nasilja in travm otrok).
Spregovorill smo predstavljeni tematiki nasilja v video igrah in filmu v prejšnjem srečanju. Ugotovili smo, da se nasiljev filmu in video igrah lahko predstavi kot nekaj slabega in groznega, lahko pa se na njega pogleda kot na čisto običajno stvar v življenju v smislu ustvarjalcev filma in video iger. Učenci so predstavili prebrane knjige in filme, ki so obravnavali tematiko nasilja. Predstavitev filmov nam je na prejšnjem srečanju pripravil Vitomir. Kaučič.

       

Na koncu nam je Thomas Virag predstavil znano video igro The Wicher (na voljo so tudi knjižne uspešnice v angleškem jeziku v knjižnici).

Udeleženci so bili s predstavljeno tematiko zadovoljni, naslednje srečanje bo v četrtek, 12. maja 2022, ob 14,15 uri v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer, obravnavali bomo strip in junake iz stripov (učenci OŠ Stročja vas nam bodo predstavili svoj strip o učenju nemškega jezika, ki ga bodo pravkar izdali).

Vabljeni.

Pravice pridržane @2023 Splošna knjižnica Ljutomer. Izdelava & vzdrževanje: RAJKOM.SI